TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 2018/2 çağrı döneminde desteklenmesine karar verilen Afetin İzleri projemiz 23 Mart 2019 tarihli 1. etkinliği ile başladı.
Müdürlüğümüz yürütücülüğünde ilimizdeki 8 kurum/kuruluştan ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 300 katılımcıya (dezavantajlı bireyler dahil) Kavak, Ladik ve Havza ilçelerinde bulunan fay izi, heyelan, çığ patikası gibi doğal afet lokasyonlarında eğitim verilerek doğal afetlerin nedenleri, ekonomiye ve toplumsal hayata etkilerinin anlatılacağı, aynı zamanda ilimizin afetselliği ile ilgili farkındalığın oluşturulacağı Afetin İzleri projesi 1. etkinlik kapsamındaki saha çalışmaları 23 Mart 2019 Cumartesi günü Özel Mektebim Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İl Müdürümüz Sn. Levent UÇARLI ve Özel Mektebim Anadolu Lisesi Müdürü Enver ŞAHİN arasında proje kapsamında protokol imzalandı ve akabinde katılımcılara Müdürlüğümüz Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi 19 Mayıs Toplantı Salonunda teknik bir sunum yapıldı.
Etkinliğin saha çalışmalarında ise; Kavak Mahmutlu Mahallesinde fay izi gözlemi yapılarak Kuzey Anadolu Fayı’nın ikincil fayı üzerinde meydana gelen jeolojik değişimler incelendi. Daha sonra Ladik Ambarköy Açık Hava Müzesi ve Hüseyin Avni Lifij Müzesi ziyaret edilerek müze sahasında katılımcılara yön bulma ve liderlik kabiliyetlerini sınayabilecekleri Afet İzlerinin Peşinde oyunu oynatıldı.
Öğle yemeğinin ardından Ladik Gölü’nün oluşumu ve özelliklerinden bahsedilerek, ilimizde kayıtlı çığ lokasyonlarından biri olan Ladik Çakırgümüş Mahallesi çığ patikası hakkında teknik bilgilendirme yapıldı. Etkinliğin son bölümde, Ladik Hamamayağı Mahallesi fay izi incelemesi yapılarak, ana faya en yakın bölgede bulunan yüzeylerde gözlenen değişimler incelendi. Ayrıca Havza Ereli Mahallesi civarına da gidilerek Kuzey Anadolu Fayı’nın uzanım doğrultusu ve lokal heyelanlardan bahsedildi. Son olarak Ladik Teberoğlu Mahallesi’nde bulunan ve aktivitesi devam eden heyelan incelenerek, oluşum mekanizması ve alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirme yapıldı.
TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kategorisi 2018/2 çağrı döneminde ülke çapında teklif edilen 422 proje içerisinden destek verilen 85 proje arasına giren projemiz ile tüm katılımcıların bilime yönelik ilgilerinin ve araştırma isteklerinin artması beklenirken, afetlere hazırlık ve afet bilincinin geliştirilmesi konusundaki kazanımların kalıcı olması sağlanacaktır.
© 2019 Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü