Samsun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 09-10 Haziran 2022 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Tokat’ta düzenlenen 3. Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi’ne katılım sağladı. İl Müdürlüğümüzü temsilen Jeoloji Müh. Emre COŞKUNLU, Jeofizik Yüksek Mühendisi Aytek ERSAN ve İnşaat Müh. Erkin TEKİN’in katılım sağladığı kongrede, Müdürlüğümüz tarafından 2019 yılında gerçekleştirilen ve 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kategorisi 2018/2 çağrı döneminde TÜBİTAK tarafından desteklenen 218B190 kodlu Afetin İzleri projesinin özetlendiği ‘Afetin İzleri TÜBİTAK 4004 Projesinin Afet Farkındalığı Açısından Değerlendirilmesi’ başlıklı bildiri ile Şubat-Mart 2020 tarihleri arasında koordinasyonu il müdürlüğümüze verilen Elazığ ili geçici konaklama alanlarında gerçekleştirilen barındırma iş ve işlemlerinin özetlendiği 'Elazığ İli Geçici Konaklama Alanlarında CBS Tabanlı Barındırma Faaliyetleri' başlıklı bildiri sözlü olarak sunuldu.
Açılış konuşmalarını Tokat Vali Yard. Osman SARI, TOGÜ Rekötürü Prof. Dr. Bünyamin ŞAHİN, AFAD Başkan Yard. Hamza TAŞDELEN ve Kongre Başkanı Dr. Öğr. Üy. Mehtap ARAS’ın yaptığı 3. Uluslararası Afet Yönetimi Kongresi’nin bilimsel oturumunda sunum yapan Jeoloji Mühendisi Emre COŞKUNLU 24 Ocak 2020 tarihinde merkez üssü Elazığ ili Sivrice ilçesi Çevrimtaş köyü olan MW=6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası Aşağı Demirtaş, Doğukent, Kırklar ve Sivrice’de belirlenen geçici konaklama alanlarında gerçekleştirilen barındırma faaliyetlerini tanımlayarak, bu faaliyetlerin nasıl planlandığı, planlama ve barındırma faaliyetlerinin hangi verilerle nasıl yapıldığı ve kullanılan coğrafi bilgi sistemi veritabanından ne şekilde yararlanıldığından bahsetti. Emre COŞKUNLU sunumunda geçici konaklama alanlarından pasif ve aktif dönem görseller paylaşarak, geçici konaklama alanlarının koordinasyonunda kullanılan coğrafi bilgi sistemi analizleri ile afetzedelere mükerrer konteyner tahsisinin önüne geçildiğini, yönetim sürecinin hızlandığını, karar vericiler için aktif yerleşimin anlaşılabilir ve sorgulanabilir olmasının sağlandığını vurguladı.
Bilimsel oturumun diğer bölümünde Jeofizik Yüksek Mühendisi Aytek ERSAN ise sunumunda ilimiz Kavak, Havza ve Ladik ilçelerinde bulunan fay izi, çığ patikası ve heyelan bölgelerinden oluşan afet lokasyonlarında verilen sınıf dışı eğitimlerden bahsederek, 2019 yılı Mart-Haziran ayları arasında 15 personelden oluşan proje ekibi ile 7 lokasyonda gerçekleştirilen 12 etkinlikte, 8 kurum ve topluluktan toplam 306 katılımcının projeden faydalandırıldığını, doğal afetler hakkında pratik bilgilerin kazandırıldığını ve katılımcıların afetler konusunda daha çok bilinçlenmesine katkı sağlandığını vurguladı. Aynı zamanda proje yürütücü de olan Aytek ERSAN sunumu sırasında fay izi, çığ patikası ve heyelan bölgeleri ile kültürel lokasyonlardan olan Ladik Gölü ve Ambarköy Açık Hava Müzesi’ne ait fotoğraf ve videoları paylaşırken, projede gerçekleştirilen 12 etkinlik öncesi, sonrası ve +4 hafta sonrasında katılımcılara uygulanan bilgi testlerinin analizi sonrası son test başarısının ön test başarısından yüksek ölçüldüğünü, bu nedenle teknik bilgilerin yerinde görülmesinin oldukça faydalı olduğunu yineleyerek, tüm katılımcıların afet farkındalığı konusunda olumlu gelişme kaydettiğini, benzer içerik ve uygulama ile projenin farklı il ve bölgelerde uygulanabilir olduğunu belirtti.
© 2019 Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü